Odpowiedz Posty: 42
Škoda Superb II
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2514
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 510
    Otrzymanych polubień: 664

    Škoda Superb II

    autor: BeliarPL » 18 gru 2018, 16:42

    Jak według mnie zły olej wlany. Toyota i VW do swoich olejów do skrzyń dodają jakieś dziadostwa, ulepszacze. Na forum Golfa było zatrzęsienie postów z problemami ze skrzynią po wymianie oleju na inny niż z ASO. Po ponownej wymianie na ten z ASO problemów brak.

    Ja bym jechał do warsztatu który zmieniał olej, że coś nie tak i niech dochodzą co się stało i naprawiają.
    Ostatnio zmieniony 18 gru 2018, 16:43 przez BeliarPL, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Hudy
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 3492
    Rejestracja: 20 lip 2010, 16:49
    Medale: 4
    Reputacja: 52
    Imię: Adrian
    Hobby: nie mam czasu
    Samochód: VRS Mk1
    Nick w TDU: Houdini
    uPlay: hudy.89
    Steam ID: wooxik89
    Xbox Live: wooxik89
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Pruszków
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015
    Polubił: 1477
    Otrzymanych polubień: 2173

    Škoda Superb II

    autor: Hudy » 18 gru 2018, 18:53

    Nigdy nie oddałem auta do warsztatu i to się prędko nie zmieni :) Wymiana oleju w dsg, to żadna filozofia.

    Ludzie leją Febi, które moim zdaniem jest gorsze od Motula i jeżdżą. Nawet w Niemczech nie zawsze leją oryginał.

    Ja śmiem twierdzić, że tą skrzynie ominęła druga planowana wymiana i zamiast 60 tysięcy zrobiła prawie 120, bo to co z niej wylałem nie wyglądało dobrze. Opiłków nie było, ale kolorem nie różnił się od tego silnikowego...

    Zmienię zawór i zobaczę czy coś to dało. Olej w skrzyni też zmienię wcześniej, ten niech trochę wypłucze syf.
    "Myślę, co to znaczy być sobą
    Którą iść drogą
    Lubiłem nocą furą jeździć z Tobą
    Nie wiele się liczyło ponadto
    Chciałem tylko żebyś była gdy nie żyło się łatwo..."
  • Awatar użytkownika
    Blazo
    Posty: 1024
    Rejestracja: 02 sie 2013, 17:46
    Medale: 2
    Reputacja: 1
    Imię: Blazej
    Hobby: Motorsport; Simracing
    Samochód: [EJ6 D16Y3] rip
    Nick w TDU2: Blazo2086
    uPlay: Blazo2086
    Steam ID: blazo2086
    Lokalizacja: 3miasto
    :
    Race of Champions Initial DC
    Polubił: 1154
    Otrzymanych polubień: 375

    Škoda Superb II

    autor: Blazo » 19 gru 2018, 1:19

    Nie wiem czemu tych flaszek z przekładniowym nie zauważyłem :mrgreen: .
    W DSG sterowanie hydrauliczne jest za pomocą oleju przekładniowego o ile dobrze pamiętam. Jeśli mówisz, że się nasiliły po wymianie, to może jakaś wada fabryczna płytki z kanałami sterującymi i nie ma odpowiedniego ciśnienia? :think:
    Jednak najlepiej byłoby podpiąć ją pod komputerek, tak jak Beliar wspomniał. Przejechać, monitorować sygnały ze skrzyni biegów i zobaczyć co z tego wyjdzie :roll: .

    Obrazek

  • Awatar użytkownika
    Hudy
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 3492
    Rejestracja: 20 lip 2010, 16:49
    Medale: 4
    Reputacja: 52
    Imię: Adrian
    Hobby: nie mam czasu
    Samochód: VRS Mk1
    Nick w TDU: Houdini
    uPlay: hudy.89
    Steam ID: wooxik89
    Xbox Live: wooxik89
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Pruszków
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015
    Polubił: 1477
    Otrzymanych polubień: 2173

    Škoda Superb II

    autor: Hudy » 19 gru 2018, 11:31

    Tak, wszystko się zgadza. Pod kompem też była i adaptację wszystkich elementów napędowych zrobiłem.
    Jedyne gdzie zauważyłem poprawę, to jak skasowałem błąd zaworu ciśnienia paliwa, obroty się poprawiły i na chwilę jakby przestała wariować. Pojeździłem chwilę i prawdopodobnie błąd znowu wyskoczył, bo ponownie zaczęła fiksować. Dlatego idę póki co tropem zaworu. Bardzo się nie pali, bo jest drugie auto, a zdrowie na razie nie pozwala na jakieś garażowe szaleństwa.
    Zacznę od najtańszych rzeczy, skrzynię zawsze zdążę wymienić :mrgreen:
    Ostatnio zmieniony 19 gru 2018, 11:32 przez Hudy, łącznie zmieniany 1 raz.
    "Myślę, co to znaczy być sobą
    Którą iść drogą
    Lubiłem nocą furą jeździć z Tobą
    Nie wiele się liczyło ponadto
    Chciałem tylko żebyś była gdy nie żyło się łatwo..."
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2514
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 510
    Otrzymanych polubień: 664

    Škoda Superb II

    autor: BeliarPL » 19 gru 2018, 12:13

    Pisałem wcześniej, vag kasuje za szybko błędy :P Pasuje mieć kompa w trybie logowania dynamicznego i jak występuję błąd to szukać problemu ;) Albo nagrywać wszystko do pliku i później szukać w notatniku w domu ;)
    Jeśli coś się psuje ale za chwilę auto jeździ dobrze i nie ma problemu to błąd zniknie... :eh:
  • Awatar użytkownika
    Hudy
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 3492
    Rejestracja: 20 lip 2010, 16:49
    Medale: 4
    Reputacja: 52
    Imię: Adrian
    Hobby: nie mam czasu
    Samochód: VRS Mk1
    Nick w TDU: Houdini
    uPlay: hudy.89
    Steam ID: wooxik89
    Xbox Live: wooxik89
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Pruszków
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015
    Polubił: 1477
    Otrzymanych polubień: 2173

    Škoda Superb II

    autor: Hudy » 19 gru 2018, 12:37

    Nie za bardzo zrozumiałem co napisałeś i jak to się ma sytuacji, ale pewnie masz rację :panzielony: Vscan 5053 ma wszystkie funkcje VCDSa i właśnie chyba studiowanie loga w domu to na razie jedyne do czego się nadaję :???:
    "Myślę, co to znaczy być sobą
    Którą iść drogą
    Lubiłem nocą furą jeździć z Tobą
    Nie wiele się liczyło ponadto
    Chciałem tylko żebyś była gdy nie żyło się łatwo..."
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2514
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 510
    Otrzymanych polubień: 664

    Škoda Superb II

    autor: BeliarPL » 20 gru 2018, 0:35

    Yyyyy :D Aha ;)

    Chodzi o to, że Vag często sam kasuje błąd, jeśli on trwa bardzo krótko albo po ruszeniu wszystko wraca do normy to ten błąd się nie wyświetli. Trzeba logować auto podczas jazdy i patrzeć co się dzieje.

    Ja tak miałem z czujnikiem pompy wysokiego ciśnienia, aby ustalić czy to z nim jest problem patrzyłem na vcds podczas jazdy logując kanał odpowiedzialny za właśnie ten czujnik, zawór n75 na turbo oraz coś tam jeszcze. I w momencie problemu wywalało błąd na tych kanałach. Gdybym w tym momencie sprawdził auto pod kątem błędów również pokazałoby błąd. Ale, że po wyluzowaniu oraz wkręceniu się obrotów na stan jałowy czujnik się resetował i zaczynał działać, to samo było w vcds, zaczynał działać więc błąd znikał. I auto nie zapamiętywało tego błędu. Mogłem to sprawdzić tylko podczas jazdy. Dlatego musisz ogarnąć które kanały logują pracę tego co podejrzewasz i logować dynamicznie, podczas jazdy, samemu lub z pomocą kogoś kiedy wywala błąd i na jakim czujniku, później od tego zacząć wymianę pierdół ;)

    Ja wymieniłem i czujnik i zawór n75 (w tych dwóch miejscach powstawał błąd), ale podobno według mechaniora tylko zawór mógł powodować błąd... Miałem to gdzieś, wymieniłem wszystko :D Cel osiągnąłem, bo problem znikł na dobre ;)
  • Awatar użytkownika
    Hudy
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 3492
    Rejestracja: 20 lip 2010, 16:49
    Medale: 4
    Reputacja: 52
    Imię: Adrian
    Hobby: nie mam czasu
    Samochód: VRS Mk1
    Nick w TDU: Houdini
    uPlay: hudy.89
    Steam ID: wooxik89
    Xbox Live: wooxik89
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Pruszków
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015
    Polubił: 1477
    Otrzymanych polubień: 2173

    Škoda Superb II

    autor: Hudy » 20 gru 2018, 10:51

    Ten się sam nie kasuje, ani też specjalnie się nie czai, żeby wyskoczyć ponownie :)

    Obrazek
    Ostatnio zmieniony 20 gru 2018, 10:51 przez Hudy, łącznie zmieniany 1 raz.
    "Myślę, co to znaczy być sobą
    Którą iść drogą
    Lubiłem nocą furą jeździć z Tobą
    Nie wiele się liczyło ponadto
    Chciałem tylko żebyś była gdy nie żyło się łatwo..."
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2514
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 510
    Otrzymanych polubień: 664

    Škoda Superb II

    autor: BeliarPL » 20 gru 2018, 11:57

    No to nie ma problemu żadnego:

    Kod: Zaznacz cały

    https://www.ross-tech.com/


    Szukasz kod błędu i po kolei wykluczasz problemy i sprawdzasz co się stało :)
    Ostatnio zmieniony 20 gru 2018, 11:57 przez BeliarPL, łącznie zmieniany 3 razy.
  • Awatar użytkownika
    Hudy
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 3492
    Rejestracja: 20 lip 2010, 16:49
    Medale: 4
    Reputacja: 52
    Imię: Adrian
    Hobby: nie mam czasu
    Samochód: VRS Mk1
    Nick w TDU: Houdini
    uPlay: hudy.89
    Steam ID: wooxik89
    Xbox Live: wooxik89
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Pruszków
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015
    Polubił: 1477
    Otrzymanych polubień: 2173

    Škoda Superb II

    autor: Hudy » 23 gru 2018, 23:28

    Zawór wymieniony, póki co wszystko ustąpiło i auto zachowuje się normalnie. Koszt listwy common rail z czujnikiem i zaworem to 29zł :angel:

    phpBB [media]
    Ostatnio zmieniony 23 gru 2018, 23:28 przez Hudy, łącznie zmieniany 2 razy.
    "Myślę, co to znaczy być sobą
    Którą iść drogą
    Lubiłem nocą furą jeździć z Tobą
    Nie wiele się liczyło ponadto
    Chciałem tylko żebyś była gdy nie żyło się łatwo..."
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2514
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 510
    Otrzymanych polubień: 664

    Škoda Superb II

    autor: BeliarPL » 24 gru 2018, 8:01

    No i elegancko, zawór używany czy nowy w takiej cenie? :)
  • Awatar użytkownika
    Hudy
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 3492
    Rejestracja: 20 lip 2010, 16:49
    Medale: 4
    Reputacja: 52
    Imię: Adrian
    Hobby: nie mam czasu
    Samochód: VRS Mk1
    Nick w TDU: Houdini
    uPlay: hudy.89
    Steam ID: wooxik89
    Xbox Live: wooxik89
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Pruszków
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015
    Polubił: 1477
    Otrzymanych polubień: 2173

    Škoda Superb II

    autor: Hudy » 24 gru 2018, 11:28

    Sam nowy zawór to 570, z listwą 850.
    "Myślę, co to znaczy być sobą
    Którą iść drogą
    Lubiłem nocą furą jeździć z Tobą
    Nie wiele się liczyło ponadto
    Chciałem tylko żebyś była gdy nie żyło się łatwo..."
Odpowiedz Posty: 42

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości

Przejdź do