Odpowiedz Posty: 6 Strona 1 z 1
2010 Ford Focus ST225
  • Awatar użytkownika
    Kub3kPL
    Reputacja: 0
    Imię: Kuba
    Samochód: Ford Focus ST225
    Steam ID: j1skye
    Xbox Live: J1SKYE
    Polubił: 116
    Otrzymanych polubień: 97

2010 Ford Focus ST225

autor: Kub3kPL » 07 sty 2025, 13:18

Historia kołem się toczy...

Działo się sporo w tym roku. Udało mi się kupić własne mieszkanie, co zmusiło mnie do ogarnięcia finansów i trochę większej odpowiedzialności. Z tydzień przed przeprowadzką i odebraniem kluczy do mojego mieszkania, dostałem wyrok - Alfa będzie potrzebowała dużego wkładu finansowego, żeby za rok przejść przegląd. Przez jakieś 3 miesiące miałem rozterki - albo "pi***ole to włoskie g**no", albo "uratuje te Alfę, przecież ją kocham". W końcu wygrał rozsądek - utrzymanie Brery będzie z roku na rok tylko coraz droższe. Czas na zmiany.

Zaczęły się poszukiwania nowego samochodu - moje kryteria to minimum 200 konia, coś w miarę nietuzinkowego, ale przy okazji na tyle znanego/popularnego żebym nie ryczał czytając rachunek od mechanika. Patrzyłem na co się dało - w puli kandydatów były między innymi Civic Type-R ósemka, Mazda 3MPS, Golf R32, ale zawsze było coś, co mi nie pasowało.

Kiedy sprzedałem mój pierwszy samochód przed wyprowadzką do Szkocji - srebrnego demona prędkości, pogromcę Trójmiejskich dróg, Forda Focusa pierwszej generacji w kombi z mocarnym 1.8 TDDI pod maską, obiecałem sobie - nigdy więcej Forda. Wcale nie dlatego że jakoś wybitnie uprzykrzał mi życie, ba, byłem bardzo zadowolony z Focusa gdy był w moim posiadaniu, problem był w tym, że mój ojciec jeździł Fordami odkąd pamiętam - najpierw firmowymi, potem kupił srebrnego Focusa który poszedł w moje ręce gdy zdałem egzamin na prawo jazdy, a następnie jeździł granatowym Focusem trzeciego genu. Przejadły mi się Fordy, bo spędziłem w nich 3/4 mojego życia.

Mój ojciec skwitował - Przeznaczenia nie oszukasz. Suma summarum, patrząc na moje wymagania dotyczące samochodu, wybór klarował się tylko jeden - Focus ST. Uznałem, że wydoroślałem już na tyle, że mogę docenić Focusa za to, czym naprawdę jest - samochodem do wszystkiego. Duży bagażnik, 5 miejsc, po mieście czy na autostradzie jest cywilizowany i wygodny, a jak chce się człowiek trochę wyszaleć na jakiejś bocznej drodze, to fun daje naprawdę ogromny - do dzisiaj pamiętam, że nawet mój poczciwy srebrny kombiak z dieslem dawał frajdę na krętej drodze.

W związku z tym wygrał rozsądek - względny rozsądek, bo jak to mój ojciec podsumował, "rozsądek to jest 1.6 diesel a nie 2.5 litra i 5 cylindrów" :-D

Pod koniec grudnia na podjazd wleciał więc Franciszek vel Franio, Ford Focus ST rocznik 2010. Pod maską cud szwedzkiej techniki, 5cio cylindrowa benzynka 2.5 litra z Volvo, 225 konia, 320 niuta.

IMG_0726.jpeg

IMG_0660_VSCO.jpg

Niesamowicie dziwnym uczuciem jest kupić samochód, w którym wszystko po prostu... działa. Elektryka nie świruje, nic nie trzeszczy, nic nie odpada. Focusik nakulane ma 113 tys. mil (+- 182 tys. km), miał robiony rozrząd przy bodajże 80k mil, jeszcze go oddam do warsztatu na pełne oględziny dopóki mam na niego gwarancje z komisu ale, odpukać w niemalowane, żadnych większych problemów nie wykryłem. Z takich mniej inwazyjnych rzeczy, musiałem wymienić żarówki w postojówkach, opony są do zmiany bo stoi aktualnie na jakichś china special i już mnie dwa razy próbował zabić bo tył zaczął uciekać, i nie działają wajchy do złożenia foteli żeby dostać się do tyłu (podobno bardzo częsty problem w tej generacji) - więc tymczasowo Franio jest dwuosobowy :-P

IMG_0699.jpeg

Dzięki temu, że ten silnik maksymalny moment obrotowy osiąga bardzo szybko (przy 1600RPM), odczucia z jazdy są trochę jak w wolnossaku - niezależnie który bieg, depnę gaz i Focusik leci, a przy okazji turbina świszczy - no czego chcieć więcej. No i jeszcze orkiestra 5cio cylindrowa, która przy wkręceniu go powyżej 3500RPM gra jak mini V10. Poezja. No i po ciężkiej Brerze, teraz niecałe 7 sekund do setki to dla mnie interstellar :mrgreen:

IMG_0710_VSCO.jpg

Jedyny mankament to paliwożerność - zejść poniżej 10l/100km graniczy z cudem - no ale 2.5 litra musi pić, byłem na to przygotowany. Co zaoszczędzę u mechanika, to wydam na stacji. Z resztą, Brera też nie była zbyt ekonomiczna :-P

Jako puenta, zostawiam reakcję mojego dziadka na to, gdy mu powiedziałem że kupiłem rozsądny samochód, z 2.5 litra 5cio cylindrową benzyną - "ty to zawsze miałeś głupie pomysły..."
    Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • Awatar użytkownika
    Trawa
    Medale: 1
    Reputacja: 12
    Samochód: Honda Accord VIII
    Steam ID: /id/tajskapulapka
    :
    Championship on Asphalt
    Polubił: 260
    Otrzymanych polubień: 623

2010 Ford Focus ST225

autor: Trawa » 08 sty 2025, 21:09

Gratuluję kupna mieszkania, mnie niedługo też to czeka... bo zamienić Alfę na Forda to tak trochę z deszczu pod rynnę :lol:

Kub3kPL pisze:Qr Bbpost Jedyny mankament to paliwożerność - zejść poniżej 10l/100km graniczy z cudem - no ale 2.5 litra musi pić

Nie wiem, ja na autostradzie mogę zejść poniżej 7l/100 jak nie szaleję :think: No chyba że średnie, wtedy okolice 10l/100 to faktycznie norma.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    Kub3kPL

2010 Ford Focus ST225

autor: Kub3kPL » 09 sty 2025, 21:15

A dziękuję serdecznie, i powodzenia w szukaniu/kupnie, ile to jest stresu to głowa mała... Ale warto :-P

Trawa pisze:Qr Bbpostbo zamienić Alfę na Forda to tak trochę z deszczu pod rynnę :lol:

Czemu? Fordy zawsze były niezawodne jak mój ojciec nimi jeździł, dużą różnice robią też same ceny/dostępność części, większa pula mechaników itp.

Ze spalaniem dotychczas zszedłem najniżej do 8.8, ale wlokłem się jak typowy stary dziad :-P Wyprowadziłem się na wieś to mam tutaj głównie mix A-roadów i B-roadów, czasem troche "miejskiej" jazdy i czasem autostrady i narazie utrzymuje się średnie w okolicach dychy :-)
  • Awatar użytkownika
    Trawa
    Medale: 1
    Reputacja: 12
    Samochód: Honda Accord VIII
    Steam ID: /id/tajskapulapka
    :
    Championship on Asphalt
    Polubił: 260
    Otrzymanych polubień: 623

2010 Ford Focus ST225

autor: Trawa » 11 sty 2025, 3:19

Po części awersja do marki (w sumie to nawet do kilkunastu...) a po części stereotyp osób, które w tym kraju nimi jeżdżą.
    Przynajmniej to nie Fiesta, nikt nie będzie się pytać czy przyjechałeś po dziewczynę jak zatrzymasz się pod szkołą :lol:
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    Kub3kPL

2010 Ford Focus ST225

autor: Kub3kPL » 11 sty 2025, 17:15

Trawa pisze:Qr Bbpost
    Przynajmniej to nie Fiesta, nikt nie będzie się pytać czy przyjechałeś po dziewczynę jak zatrzymasz się pod szkołą :lol:

XD W sumie to masz rację, Focusy na całe szczęście nie mają aż takiej złej reputacji, przynajmniej w Szkocji :lol:
  • Awatar użytkownika
    Courius
    Medale: 11
    Reputacja: 47
    Hobby: Motoryzacja
    Samochód: '05 Alfa Romeo GT 3.2 V6 Q2
    Nick w TDU: CouriusPL
    Nick w TDU2: CouriusPL
    uPlay: CouriusPL
    Steam ID: CouriusPL
    :
    Barkowice 2017 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 DAKAR Mixed Mode PVP Summertime Endurance Event
    WIMP Grozokonkurs Endurance
    Polubił: 3850
    Otrzymanych polubień: 2104

2010 Ford Focus ST225

autor: Courius » 11 sty 2025, 18:49

Właśnie się zastanawiałem, co jest tak cicho w temacie z alfą. Niech się dobrze sprawuje. 5 garnków dobrze gra pod maską tych fordów. :thumbup:
    Ostatnio zmieniony 11 sty 2025, 18:50 przez Courius, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Odpowiedz Posty: 6 Strona 1 z 1