Odpowiedz Posty: 569
Nasze komputery-Rozmowy i komentarze
  • Awatar użytkownika
    Blazo
    Posty: 1057
    Rejestracja: 02 sie 2013, 17:46
    Medale: 2
    Reputacja: 1
    Imię: Blazej
    Hobby: Motorsport; Simracing
    Samochód: [EJ6 D16Y3] rip
    Nick w TDU2: Blazo2086
    uPlay: Blazo2086
    Steam ID: blazo2086
    Lokalizacja: 3miasto
    :
    Race of Champions Initial DC
    Polubił: 1203
    Otrzymanych polubień: 393

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Blazo » 06 gru 2018, 14:27

    jedlin12 pisze:Qr BbpostAle wtedy to miałeś tylko w jednej grze, czy we wszystkich?


    Losowo to było, między innymi właśnie w Assetto.
    Ostatnio zmieniony 06 gru 2018, 14:27 przez Blazo, łącznie zmieniany 1 raz.

    Obrazek

  • Awatar użytkownika
    jedlin12
    Posty: 1459
    Rejestracja: 20 lis 2015, 18:53
    Medale: 1
    Reputacja: 23
    Imię: Jakub
    Hobby: Skoki Narciarskie, Gry, Pisanie
    Samochód: Ford Focus RS500 (marzenia...)
    uPlay: CM-jedlin12
    Steam ID: jedlin12
    Klub: Club Mega
    Lokalizacja: woj. mazowieckie
    :
    The Crew Endurance Series
    Polubił: 768
    Otrzymanych polubień: 914

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: jedlin12 » 09 gru 2018, 13:05

    Uhu! Chyba udało mi się rozwiązać problem.

    Wyszukując rzeczy, których jeszcze nie zrobiłem postanowiłem wyczyścić rejestr w CCleanerze. Zresetowałem komputer i klatki wróciły do normalnych wartości. Znowu uzyskuje 80-120 klatek na torze Top Gear przy około 70-80% zużyciu karty. Postanowiłem uruchomić komputer ponownie i, wciąż jest tak jak powinno być. Jak coś się zmieni to dam znać.
    „Dodanie mocy czyni cię szybszym na prostych. Pozbycie się masy czyni cię szybszym wszędzie”. Colin Chapman - założyciel Lotusa
  • Awatar użytkownika
    jedlin12
    Posty: 1459
    Rejestracja: 20 lis 2015, 18:53
    Medale: 1
    Reputacja: 23
    Imię: Jakub
    Hobby: Skoki Narciarskie, Gry, Pisanie
    Samochód: Ford Focus RS500 (marzenia...)
    uPlay: CM-jedlin12
    Steam ID: jedlin12
    Klub: Club Mega
    Lokalizacja: woj. mazowieckie
    :
    The Crew Endurance Series
    Polubił: 768
    Otrzymanych polubień: 914

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: jedlin12 » 19 gru 2018, 16:46

    No to podziałało dobrze jedynie dzień. Dzisiaj znowu wróciło to do punktu wyjścia, ale przynajmniej nagromadziłem trochę danych jak maszyna działała dobrze. Jakieś jeszcze opcje?

    https://uploadfiles.io/g12mc Logi z Forzy Apex. Teoretycznie większe obciążenie, bo deszczowe Brands Hatch, ale większa ilość klatek.


    https://www.3dmark.com/3dm/31099506?

    UPDATE

    Bardzo możliwe że mam już winnego

    Obrazek

    Najpewniej będę musiał wyczyścić port PCI-E, może coś nie styka, nie wiem. W każdym razie sprawdzę to dopiero za kilka dni.
    Ostatnio zmieniony 19 gru 2018, 16:46 przez jedlin12, łącznie zmieniany 3 razy.
    „Dodanie mocy czyni cię szybszym na prostych. Pozbycie się masy czyni cię szybszym wszędzie”. Colin Chapman - założyciel Lotusa
  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2662
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 446
    Otrzymanych polubień: 643

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Xarlith » 19 gru 2018, 23:29

    Kliknij na znak zapytania obok tego pola i potem na start render. Nadal jest x1?
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    jedlin12
    Posty: 1459
    Rejestracja: 20 lis 2015, 18:53
    Medale: 1
    Reputacja: 23
    Imię: Jakub
    Hobby: Skoki Narciarskie, Gry, Pisanie
    Samochód: Ford Focus RS500 (marzenia...)
    uPlay: CM-jedlin12
    Steam ID: jedlin12
    Klub: Club Mega
    Lokalizacja: woj. mazowieckie
    :
    The Crew Endurance Series
    Polubił: 768
    Otrzymanych polubień: 914

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: jedlin12 » 20 gru 2018, 16:29

    Dokładnie. Jest x1 2.0
    „Dodanie mocy czyni cię szybszym na prostych. Pozbycie się masy czyni cię szybszym wszędzie”. Colin Chapman - założyciel Lotusa
  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2662
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 446
    Otrzymanych polubień: 643

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Xarlith » 20 gru 2018, 23:56

    W takim razie, tak jak napisałeś, czyszczenie styków PCI-E GPU. Może być wygięta nóżka w gnieździe procesora. Albo za mało prądu z zasilacza, nie wiem?
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    jedlin12
    Posty: 1459
    Rejestracja: 20 lis 2015, 18:53
    Medale: 1
    Reputacja: 23
    Imię: Jakub
    Hobby: Skoki Narciarskie, Gry, Pisanie
    Samochód: Ford Focus RS500 (marzenia...)
    uPlay: CM-jedlin12
    Steam ID: jedlin12
    Klub: Club Mega
    Lokalizacja: woj. mazowieckie
    :
    The Crew Endurance Series
    Polubił: 768
    Otrzymanych polubień: 914

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: jedlin12 » 25 gru 2018, 21:53

    Tak jak myślałem. Czyszczenie najwyraźniej rozwiązało sprawę. Znowu jest X16, znowu mam odpowiednią wydajność.
    „Dodanie mocy czyni cię szybszym na prostych. Pozbycie się masy czyni cię szybszym wszędzie”. Colin Chapman - założyciel Lotusa
  • Awatar użytkownika
    olosagaris
    Posty: 1579
    Rejestracja: 15 wrz 2013, 1:59
    Medale: 4
    Reputacja: 34
    Imię: olo
    Hobby: TDU/TC/Drivecenter
    Samochód: czerwony
    uPlay: olosagaris
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 T.U.
    Polubił: 1552
    Otrzymanych polubień: 833
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: olosagaris » 18 sty 2019, 22:22

    Dobra, trochę nudzi mnie już granie w Crew 2 na niskich ustawieniach. Jakiś czas temu poruszałem temat czy może wymienić grafę, ale odpuściłem. Później zrozumiałem, że wymagania sprzętowe tej gry "gtx 660" oznacza, że gra po prostu się odpali.

    Rozmawiając z Xarem, wtedy karty przeze mnie wybrane mogłyby chodzić z moim sprzętem, ale nie w pełnej wydajności - mniejsza z tym. Na chwilę obecną komputer nie jest na pierwszy miejscu mojej listy wydawania kasy, ale z drugiej strony jak obecnie mój komp nie daje rady z samą grą, już nie wspominając o nagrywaniu z niej filmików, to uznałem, że należy coś zmienić.

    Obecna specyfikacja antyka olosagarisa

    olosagaris pisze:Qr Bbpost
    Płyta główna: ASRock P67 PRO 3
    Procesor: Intel Core i5-2400 3.1GHz
    Pamięci ram: Patriot DDR3 8GB (2x4GB) Viper 3 1866MHz
    Grafika: Asus GeForce GTX 660
    Zasilacz: jakiś Be Quiet !! 550W
    Obudowa: Cooler Master HAF 912 PLUS BLACK

    I to wszystko jedzie na Win 7 Pro x64 )



    Czy to dogada się z powyższym?

    https://www.morele.net/karta-graficzna- ... gd-974808/

    Cena jest rozsądna. Najchętniej wziąłbym coś max do tysiąca, ale 2 stówki w tą czy tamtą ;-)
  • Awatar użytkownika
    Courius
    Posty: 6565
    Rejestracja: 28 sie 2010, 1:03
    Medale: 11
    Reputacja: 45
    Samochód: Alfa Romeo GT 3.2 V6 Q2
    Nick w TDU: CouriusPL
    Nick w TDU2: CouriusPL
    uPlay: CouriusPL
    Steam ID: CouriusPL
    Lokalizacja: Polska, Nakło Śląskie
    :
    Barkowice 2017 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 DAKAR Mixed Mode PVP Summertime Endurance Event
    WIMP Grozokonkurs Endurance
    Polubił: 3693
    Otrzymanych polubień: 1996

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Courius » 18 sty 2019, 23:20

    Dogada się, ale karta graficzna nie będzie kręcić się na 100% swoich możliwości z powodu procesora, który już jest odrobinę leciwy.

    Moja i5 4670 jest na równo z GTX970, który z kolei jest o 15% słabszy od GTX1060, więc na pewno u Ciebie procesor będzie wąskim gardłem.

    Planujesz teraz kupić kartę graficzną i za jakiś czas zmienić resztę swojego komputera?
    Ostatnio zmieniony 18 sty 2019, 23:21 przez Courius, łącznie zmieniany 1 raz.

    Obrazek

  • Awatar użytkownika
    olosagaris
    Posty: 1579
    Rejestracja: 15 wrz 2013, 1:59
    Medale: 4
    Reputacja: 34
    Imię: olo
    Hobby: TDU/TC/Drivecenter
    Samochód: czerwony
    uPlay: olosagaris
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 T.U.
    Polubił: 1552
    Otrzymanych polubień: 833
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: olosagaris » 19 sty 2019, 10:08

    Wąskim gardłem, tzn., że jakoś się dogadają? Najchętniej to wymieniłbym tylko grafikę na lepszą. Już nie gram na tyle intensywnie w gry żeby lepić odjechany sprzęt. Ile pociągnie procesor i płyta główna to tak długo nie będę raczej tego chciał zmieniać.
  • Awatar użytkownika
    4DDh
    Posty: 213
    Rejestracja: 13 lut 2015, 1:25
    Reputacja: 10
    Nick w TDU2: 4DDh
    uPlay: sYs_4DDh
    Otrzymanych polubień: 180
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: 4DDh » 19 sty 2019, 13:57

    olosagaris pisze:Qr Bbpost Wąskim gardłem, tzn., że jakoś się dogadają? Najchętniej to wymieniłbym tylko grafikę na lepszą. Już nie gram na tyle intensywnie w gry żeby lepić odjechany sprzęt. Ile pociągnie procesor i płyta główna to tak długo nie będę raczej tego chciał zmieniać.


    Dogadać dogadają, ale wąskie gardło zobrazuję przykładem od siebie: miałem jakiś czas C2D+GF560 - w BF3 procesor był obciążony na 100%, grafika na jakieś 60%, kilka lat później podobna sytuacja w GTA5: procesor i5 z 2giej generacji, plus GF960, procesor obciążony na 100%, grafika na 80%.
  • Awatar użytkownika
    olosagaris
    Posty: 1579
    Rejestracja: 15 wrz 2013, 1:59
    Medale: 4
    Reputacja: 34
    Imię: olo
    Hobby: TDU/TC/Drivecenter
    Samochód: czerwony
    uPlay: olosagaris
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 T.U.
    Polubił: 1552
    Otrzymanych polubień: 833
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: olosagaris » 19 sty 2019, 15:21

    Czyli jak mam to rozumieć? Procesor będzie się bardziej męczyć z nowocześniejszą grafiką niż teraz?
  • Awatar użytkownika
    Courius
    Posty: 6565
    Rejestracja: 28 sie 2010, 1:03
    Medale: 11
    Reputacja: 45
    Samochód: Alfa Romeo GT 3.2 V6 Q2
    Nick w TDU: CouriusPL
    Nick w TDU2: CouriusPL
    uPlay: CouriusPL
    Steam ID: CouriusPL
    Lokalizacja: Polska, Nakło Śląskie
    :
    Barkowice 2017 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 DAKAR Mixed Mode PVP Summertime Endurance Event
    WIMP Grozokonkurs Endurance
    Polubił: 3693
    Otrzymanych polubień: 1996

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Courius » 19 sty 2019, 16:38

    Inaczej. Nowa karta graficzna z powodu twojego starego procesora, nie będzie pracować na 100% swoich możliwości. Będzie działać, ale to tak jakbyś miał jeździć Integrą Mateusza tylko do 4 tysięcy obrotów. Pojedzie, ale w fotel nie wciśnie. :angel:
    Ostatnio zmieniony 19 sty 2019, 17:14 przez Courius, łącznie zmieniany 2 razy.

    Obrazek

  • Awatar użytkownika
    olosagaris
    Posty: 1579
    Rejestracja: 15 wrz 2013, 1:59
    Medale: 4
    Reputacja: 34
    Imię: olo
    Hobby: TDU/TC/Drivecenter
    Samochód: czerwony
    uPlay: olosagaris
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 T.U.
    Polubił: 1552
    Otrzymanych polubień: 833
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: olosagaris » 19 sty 2019, 20:01

    :-D

    Ważne, żeby Crew 2 poszło na lepszych ustawieniach niż najniższe :P Do obecnych celów z pominięciem gry to gtx660 się sprawdza bez zarzutu :crazy:

    Dzięki za wyjaśnienie :kapelusz:
Odpowiedz Posty: 569

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Przejdź do