Odpowiedz Posty: 8 Strona 1 z 1
Problem z komputerem
  • Awatar użytkownika
    Prince-Matt
    Posty: 3628
    Rejestracja: 15 lut 2011, 13:39
    Medale: 6
    Reputacja: 16
    Klub: Feel Good INC.
    Lokalizacja: Kaaatowice
    :
    Barkowice 2017 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 Liga BMW Race of Champions Initial DC
    Polubił: 179
    Otrzymanych polubień: 759

    Problem z komputerem

    autor: Prince-Matt » 06 paź 2017, 3:00

    Sprawa jest taka ze jak wchodze do gier / jestem w grze wyłącza mi sie komputer ta jak by ktoś odciął prąd.
    Moge siedzieć w windowsie godzinami i nic a jak odpale gre to po 2-3 minutach koniec.
    Dzieje sie to randomowo, czyli było tak raz a potem przez 4-5 dni długiego grania nic potem znów się 2 razy wyłączył pod rząd i znów 5-7 dni grałem długo bez przerw i nic. Dzisiaj nawet wszedłem w AC która bardzo mocno obciąża mój komputer i było ok. Pochodził pare godzin i o 00.30 wchodze w CSa i bang, wyłącza się. Z 5-6 razy próbowałem kontynuować grę ale sie nie dało cały czas się wyłączał. W koncu się poddałem i siedziałem na windowsie - nic sie nie dzieje.

    Co to może być? I jak to sprawdzic? Bo podejrzenie jest że zasilacz (Aerocool Strike X 600W) pada ale jak to sprawdzic? Jutro sprawdze czy jakies kondensatory spuchły.

    Procesor nie podkręcony (AMD FX8120). Nie wiem czy ma sens pisać jakie ramy i mainboard.
    Temperatura prosesora przy odpaleniu gry i tuż przed wyłączeniem sie kompa wzrasta na 86 stopni. Nie wiem czy to za dużo bo na necie nie znalazlem oficjalnych danych producenta na ten temat.

    Dodaj jeszcze może taki dziwny fenomem który mam. Kiedy siedze na kompie on chodzi a np. w kuchni jest urochomiona zmywarka to w tym momencie jak zmywarka daje sygnał aby otworzyć klapke z proszkiem albo jak daje sygnał by urochomic pompe to mi się monitor wyłącza na 2 sekundy. I tak jest za każdym razem. To nie jest przypadek bo za każdmy razem to tak działa dokładnie w tej sekundzie kiedy sie urochamia pompa. Jest tak jak by monitor nie miał prądu i sie restartuje.
    Ostatnio zmieniony 06 paź 2017, 4:33 przez Prince-Matt, łącznie zmieniany 5 razy.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    FrogsterPL
    Posty: 302
    Rejestracja: 29 mar 2017, 22:33
    Reputacja: 4
    Imię: Piotr
    Hobby: motoryzacja
    Samochód: Mondeo Mk3
    Nick w TDU: FrogsterPL
    Steam ID: FrogsterPL
    Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
    Polubił: 105
    Otrzymanych polubień: 137
    Kontakt:

    Problem z komputerem

    autor: FrogsterPL » 06 paź 2017, 9:35

    Zasilacz najłatwiej wykluczyć po prostu przez wymianę na inny, tyle że musiałbyś mieć dostęp do innego markowego i odpowiednio mocnego modelu. Nawet nie trzeba wymontowywać Aerocoola z obudowy, wystarczy że poodpinasz kable, a obok komputera ustawisz zastępcze PSU i popodłączasz, długość przewodów powinna być w zupełności wystarczająca.

    Ale te 86 stopni, jeśli to prawdziwy odczyt (mam na myśli, że wiele programów pokazuje zupełne pierdoły, na czele z popularnym SpeedFanem), to zdecydowanie za dużo, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że rośnie tak szybko. Jakie masz chłodzenie na procku, BOXowe? Zmieniana była kiedyś pasta termoprzewodząca? Czy cooler jest dobrze zamontowany/dociśnięty? Nie jest zawalony kurzem?

    Co do zmywarki i monitora, tu już mnie rozwaliłeś kompletnie, nie wiem o co może chodzić... Nie sądzę, żeby chodziło np. o jakiś problem z wydajnością instalacji elektrycznej, bo wtedy prawdopodobnie komputer by się wyłączał/resetował, a nie monitor wyłączał na 2 sekundy...
    Ostatnio zmieniony 06 paź 2017, 9:36 przez FrogsterPL, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2662
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 446
    Otrzymanych polubień: 643

    Problem z komputerem

    autor: Xarlith » 06 paź 2017, 12:30

    Problem monitor-zmywarka do rozwiązania przez kumatego elektryka. Do diagnozy wystarczy zestaw mierników, ale bez doświadczenia sam tego nie zrobisz. Masz uziemienie w mieszkaniu? Imo zmywarka do naprawy (filtr przeciwzakłócenoiwy).

    Problem wyłączania się. Możesz w ciemno wymieniać zasilacz. Swoje już od zmywarki dostał. Gdyby to była płyta główna lub karta graficzna to sprzęt najczęściej się resetuje, a nie wyłącza.

    86st na cpu to za dużo. Wymień pastę termoprzewodzącą.
    Ostatnio zmieniony 06 paź 2017, 12:30 przez Xarlith, łącznie zmieniany 2 razy.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2576
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Świnka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 546
    Otrzymanych polubień: 712

    Problem z komputerem

    autor: BeliarPL » 06 paź 2017, 12:53

    Po pewnym czasie prócz pasty potrafi się także, po prostu, zużyć wentylator i nie dość, że głośno będzie pracować to jeszcze przez opory na łożysku wolniej się kręci i za słabo wydmuchuje powietrze :) Ja tak miałem na box'owym coolerze do i5 po 6-8 latach. Na pulpicie działał elegancko ale pod obciążeniem moment dobijał do 90 a czasem nawet do 100. Płyta była ustawiona tak, że jak osiągnie 100 to się wyłączał komputer.
  • Awatar użytkownika
    FrogsterPL
    Posty: 302
    Rejestracja: 29 mar 2017, 22:33
    Reputacja: 4
    Imię: Piotr
    Hobby: motoryzacja
    Samochód: Mondeo Mk3
    Nick w TDU: FrogsterPL
    Steam ID: FrogsterPL
    Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
    Polubił: 105
    Otrzymanych polubień: 137
    Kontakt:

    Problem z komputerem

    autor: FrogsterPL » 06 paź 2017, 17:39

    Xarlith pisze:Qr Bbpost Gdyby to była płyta główna lub karta graficzna to sprzęt najczęściej się resetuje, a nie wyłącza.


    "Najczęściej", słowo klucz :D Też obstawiam zasilacz, ale w mojej opinii lepiej najpierw podmienić na inny tak dla pewności, a dopiero potem kupować nowy :)

    Ale kurde, nie miałem pojęcia że zmywarki mają coś takiego jak filtr przeciwzakłóceniowy... :shock:
    Ostatnio zmieniony 06 paź 2017, 17:39 przez FrogsterPL, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2662
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 446
    Otrzymanych polubień: 643

    Problem z komputerem

    autor: Xarlith » 06 paź 2017, 19:39

    Nie mając drugiego zasilacza można zrobić taki test. Zapisywać do pliku log z aktualnymi napięciami, a w międzyczasie odpalić FurMarka + stress CPU. Potem przeanalizować zebrane dane i wszystko jasne. Nawet miernik niepotrzebny.

    Albo kupić nowy zasilacz. I tak masz 14 dni na zwrot :).

    @FrogsterPL, człowiek się uczy całe życie. Każdy większy sprzęt ma filtr. Lodówki, pralki, zmywarki, wzmacniacze, zasilacze itd.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    Prince-Matt
    Posty: 3628
    Rejestracja: 15 lut 2011, 13:39
    Medale: 6
    Reputacja: 16
    Klub: Feel Good INC.
    Lokalizacja: Kaaatowice
    :
    Barkowice 2017 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 Liga BMW Race of Champions Initial DC
    Polubił: 179
    Otrzymanych polubień: 759

    Problem z komputerem

    autor: Prince-Matt » 08 paź 2017, 19:20

    Dzięki za odpowiedzi ale sprawa się chyba rozwiązała. Chyba bo jeszcze nie grałem i nie mogę na 100% powiedzieć że działa ale w piątek otwarłem kompa i zobaczyłem biała plame na mobo. Okazało się że plastikowe mocowanie chłodzenia na mobo się połamało/ukruszyło przez co puściło i radiator nie przylegał do procka. Pasta się wylała do socketa i na mobo. Xar mówi że można uratować, ale w którym fachowym sklepie/warsztacie informatycznym bym nie poruszał tego tematu to odpowiadali że nie ma szans i sposobu to zrobić a nawet jeśli to jest małe prawdopodobieństwo że będzie działać.
    Dlatego wpadł nowy mobo i przy okazji nowe chłodzenie. Po wymianie komp/windows nie miał sterowników nowego mobo i dlatego poszedł format C.
    Dlatego też jeszcze nie wiem czy działa bo muszę wszystko najpierw zainstalować.

    Dzięki jeszcze raz pozdrawiam.
    Ostatnio zmieniony 08 paź 2017, 19:32 przez Prince-Matt, łącznie zmieniany 1 raz.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    FrogsterPL
    Posty: 302
    Rejestracja: 29 mar 2017, 22:33
    Reputacja: 4
    Imię: Piotr
    Hobby: motoryzacja
    Samochód: Mondeo Mk3
    Nick w TDU: FrogsterPL
    Steam ID: FrogsterPL
    Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
    Polubił: 105
    Otrzymanych polubień: 137
    Kontakt:

    Problem z komputerem

    autor: FrogsterPL » 08 paź 2017, 22:24

    Pasta na mobo to jeszcze nie aż tak wielki problem, pod warunkiem, że to jakiś model nieprzewodzący prądu - a sporo typów spełnia ten warunek. Trzeba by zmienić mocowanie układu chłodzenia i obserwować. No ale jak płytę tak czy owak masz już nową, to po temacie. :)
Odpowiedz Posty: 8 Strona 1 z 1

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Przejdź do