Odpowiedz Posty: 7 Strona 1 z 1
T3PA Pro - wadliwe pedały?
  • Awatar użytkownika
    Courius
    Posty: 6565
    Rejestracja: 28 sie 2010, 1:03
    Medale: 11
    Reputacja: 45
    Samochód: Alfa Romeo GT 3.2 V6 Q2
    Nick w TDU: CouriusPL
    Nick w TDU2: CouriusPL
    uPlay: CouriusPL
    Steam ID: CouriusPL
    Lokalizacja: Polska, Nakło Śląskie
    :
    Barkowice 2017 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 DAKAR Mixed Mode PVP Summertime Endurance Event
    WIMP Grozokonkurs Endurance
    Polubił: 3693
    Otrzymanych polubień: 1996

    T3PA Pro - wadliwe pedały?

    autor: Courius » 25 cze 2017, 17:24

    Cześć, borykam się od 2-3 tygodni z usterką w moich pedałach T3PA Pro. Ograniczając się do minimum treści i maksimum przekazu wrzucę film, na którym wszystko widać (pedały dociskam do samego końca) - https://www.youtube.com/watch?v=ifkUzw4lupw

    Rozwijając temat usterki, to nie zawsze dotyczy ona pedału gazu. Mam tutaj na myśli to, że czasami nie łapie mi pedału gazu - w przedziale 80-100% -, czasami pedału hamulca, a czasami pedału sprzęgła. Są takie dni, że wszystko działa bez zarzutu (jak z kobietą normalnie :D ) Ponadto zauważyłem, iż problem ten się nasila, gdy system długo pracuje +/- parę godzin. Wówczas wystarcza restart systemu i kierownicy... a czasami nie. Czasami również problem objawia się zaraz po wejściu do gry. Sytuacja z wczoraj. System z kierownicą został zrestartowany, sprawdziłem działanie pedałów w panelu kontrolnym i wszystko działało jak należy. Odpaliłem Assetto, wszedłem na serwer i już przy wrzuceniu 1 biegu w pitach zauważyłem, że sprzęgło nie dochodzi do końca. Wykonałem więc kolejny restart kierownicy, ale nie przyniosło to oczekiwanego skutku, więc wyjechałem na tor z "niedziałającym" sprzęgłem. Po przejechaniu dwóch kółek problem sam minął i już nie wrócił przez kolejne 2 godziny.

    Dzisiaj z kolei odpaliłem znów Assetto przed obiadem, aby potestować sobie ustawienia autka. Na Magione przejechałem 23 okrążenia (+/- 45-60min) i wszystko działało w najlepszym porządku, po czym wyłączyłem grę, zainstalowałem moda na RX-7, wróciłem do gry w celu wypróbowania nowego autka i już na pierwszym okrążeniu zauważyłem problemy, ale tym razem nie z sprzęgłem jak wczoraj, ale pedałem gazu.

    Osobiście już zgłupiałem do reszty. Wina potencjometru/softu? Ale jeżeli byłby to potencjometr, to dlaczego wszystkie trzy (chyba nawet naprzemiennie), dlaczego w taki nieprzewidywalny sposób i gdyby hipotetycznie winny był potencjometr/y, to wskaźniki powinny dosłownie skakać dając nierównomierny obraz, a nie tak jak u mnie - wciskam pedał do końca, wskaźnik płynnie pnie się do góry, po czym zatrzymuje się przy 80-85% maksymalnego wciśnięcia. Kierownicę T500RS z pedałami T3PA Pro kupiłem używaną i w lipcu będzie miała rok.
    Ostatnio zmieniony 25 cze 2017, 17:26 przez Courius, łącznie zmieniany 1 raz.

    Obrazek

  • Awatar użytkownika
    Gruszmen
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 8522
    Rejestracja: 09 lip 2010, 19:17
    Medale: 10
    Reputacja: 37
    Imię: Sebastian
    Hobby: kupowanie mang
    Samochód: Omega B FL 3.2 V6, Caro+
    Lokalizacja: Pyrlandia
    :
    Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 T.U. Regular Races
    DAKAR WIMP WIMP
    Polubił: 2574
    Otrzymanych polubień: 2288

    T3PA Pro - wadliwe pedały?

    autor: Gruszmen » 25 cze 2017, 17:37

    Za dużo Assetto :lol:
  • adamsky73

    T3PA Pro - wadliwe pedały?

    autor: adamsky73 » 25 cze 2017, 17:48

    A jak pisałem już na tym forum że nie kupuje się tego modelu kiery to były same hejty :wave:
  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2662
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 446
    Otrzymanych polubień: 643

    T3PA Pro - wadliwe pedały?

    autor: Xarlith » 25 cze 2017, 20:11

    Jeżeli tego nie robiłeś - Wepnij kierę do innego gniazda USB. Jak wpinałeś do USB 3.0 to podłącz do 2.0 lub odwrotnie.


    Problem występuje losowo i nie znasz przyczyny, dlatego trzeba podejść do tego metodycznie.

    W warunkach idealnych wystarczyłoby sprawdzić swoją kierownicę podłączając pod inny system/PC, o którym wiadomo, że działa z bliźniaczym modelem kierownicy.

    Pewnie nie masz takiej możliwości, dlatego proponowałbym podłączyć inny dysk pod swój komputer, zainstalować inny niż posiadany system operacyjny (np. Win7) + sterowniki + Assetto Corsa i następnie przez kilka dni obserwować jak się kierownica zachowuje w takiej konfiguracji. Jeżeli będzie OK, no to masz problem w swoim systemie i szukasz tam problemu/formatujesz, co chcesz.

    Jeżeli nie będzie OK, to albo masz sprzętowy problem ze swoim komputerem albo z kierownicą. Żeby wyeliminować problem z komputerem wracamy do punktu początkowego i szukamy innego PC, do którego podłączymy kierownicę. Kierownica podłączoną do innego komputera będzie dawała te same objawy, no to masz na 99% pewność, że musisz oddać kierownicę do serwisu ( zasilacz podaje złe napięcia, gdzieś nie ma styku na płytce, jakiś układ się przegrzewa, zimne luty itp).

    Jeżeli na innym PC będzie ok, to tylko zostaje problem sprzętowy z twoim komputerem. Zacząłbym od sprawdzenia płyty głównej i portów USB, zasilacza i napięć, ale szczerze mówiąc jest to najmniej prawdopodobny przypadek, bo wtedy powinieneś mieć problemy nie tylko z kierownicą.
    Ostatnio zmieniony 25 cze 2017, 20:12 przez Xarlith, łącznie zmieniany 1 raz.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    Courius
    Posty: 6565
    Rejestracja: 28 sie 2010, 1:03
    Medale: 11
    Reputacja: 45
    Samochód: Alfa Romeo GT 3.2 V6 Q2
    Nick w TDU: CouriusPL
    Nick w TDU2: CouriusPL
    uPlay: CouriusPL
    Steam ID: CouriusPL
    Lokalizacja: Polska, Nakło Śląskie
    :
    Barkowice 2017 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 DAKAR Mixed Mode PVP Summertime Endurance Event
    WIMP Grozokonkurs Endurance
    Polubił: 3693
    Otrzymanych polubień: 1996

    T3PA Pro - wadliwe pedały?

    autor: Courius » 26 cze 2017, 13:33

    Dzięki Paweł za mały poradnik. Będę się do niego stosował przez najbliższy miesiąc. :thumbup:
    adamsky73 pisze:Qr Bbpost A jak pisałem już na tym forum że nie kupuje się tego modelu kiery to były same hejty :wave:

    Wiem, że źle zrobiłem. Mogłem kupić Apollo, a nie jakieś tam gupią markę.
    Ostatnio zmieniony 26 cze 2017, 13:33 przez Courius, łącznie zmieniany 2 razy.

    Obrazek

  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2662
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 446
    Otrzymanych polubień: 643

    T3PA Pro - wadliwe pedały?

    autor: Xarlith » 26 cze 2017, 14:13

    Courius pisze:Qr BbpostDzięki Paweł za mały poradnik. Będę się do niego stosował przez najbliższy miesiąc. :thumbup
    Zdaje się, że już od kilku tygodni próbujesz rozwikłać zakadkę z kierą, dlatego pomyślałem, że najprostszym (choć upierdliwym) domowym sposobem na znalezienie przyczyny, będzie wrzucenie wszystkich elementów twojego zestawu komputerowego na listę potencjalnie uszkodzonych komponentów i stopniowe odchaczanie tych, co do których jest pewność, że są sprawne.
    Ostatnio zmieniony 26 cze 2017, 14:13 przez Xarlith, łącznie zmieniany 1 raz.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    Hudy
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 3566
    Rejestracja: 20 lip 2010, 16:49
    Medale: 4
    Reputacja: 52
    Imię: Adrian
    Hobby: nie mam czasu
    Samochód: Superb 2
    Nick w TDU: Houdini
    uPlay: hudy.89
    Steam ID: wooxik89
    Xbox Live: wooxik89
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Pruszków
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015
    Polubił: 1538
    Otrzymanych polubień: 2236

    T3PA Pro - wadliwe pedały?

    autor: Hudy » 26 cze 2017, 14:22

    Xar opisał to bardziej profesjonalnie niż ja Ci mówiłem na ts'ie, ale to samo chciałem Ci przekazać :) Identyczną sytuację miałem z pedałami w G25 i problem był właśnie w kompie i softwarze. Podejrzewam, że więcej ludzi ma ten problem, nie wiedząc o tym ;)
    Głupie przepięcie do innego usb może rozwiązać problem.
    "Myślę, co to znaczy być sobą
    Którą iść drogą
    Lubiłem nocą furą jeździć z Tobą
    Nie wiele się liczyło ponadto
    Chciałem tylko żebyś była gdy nie żyło się łatwo..."
    Obrazek
Odpowiedz Posty: 7 Strona 1 z 1

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Przejdź do