Odpowiedz Posty: 518
Nasze komputery-Rozmowy i komentarze
  • Awatar użytkownika
    Trawa
    Posty: 864
    Rejestracja: 25 paź 2013, 16:17
    Medale: 1
    Reputacja: 12
    Steam ID: /id/tajskapulapka
    Lokalizacja: Człuchów
    :
    Championship on Asphalt
    Polubił: 244
    Otrzymanych polubień: 578
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Trawa » 06 sie 2018, 21:10

    Znając moje umiejętności to metoda z żyletką skończyłaby się na porysowanym PCB i wymianą procesora. Ponoć można naciąć narożnik a resztę kleju przeciąć cienką plecioną żyłką bądź niciami z oplotu węglowego.

    BTW. pogrzebałem trochę i udało mi się go ustabilizować na 4.4ghz przy 1.25v, po zdjęciu czapki może i poszedłby na 4.7-4.8 ale nie wiem czy jest sens przy napięciach 1.4-1.45v...
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    TransAm
    Posty: 630
    Rejestracja: 02 lut 2012, 12:51
    Reputacja: 1
    Samochód: BMW E39 540i/6
    Lokalizacja: Chełm
    Polubił: 5
    Otrzymanych polubień: 607

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: TransAm » 12 sie 2018, 13:19

    Po zdjęciu czapy spadnie i temp i potrzebne napięcie (zazwyczaj).


    Mały update u mnie bo... czemu nie. Wyleciał mój 7700k (5ghz) na asusie, a wpadł 8700k (5,1ghz) na... asusie heh. Ofc zrobiłem delida tak jak na poprzednim, bez tego nie widzę sensu.

    Wygląda to w dayli tak (temperaturki są aż za niskie heh):
    https://valid.x86.fr/wkz6ff

    przy okazji zabaw w OC sypnął się system bo... aktualizacjaaaa, ale udało się odratować. Pokusiłem się nawet puścić 3DMark żeby porównać z 7700k (wynik 9,5k)

    https://www.3dmark.com/3dm/27998335

    Taka zmiana to już sztuka dla sztuki, ale czasem trzeba sobie pozwolić na kaprys bo... taki mam(y) klimat hehe
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    Trawa
    Posty: 864
    Rejestracja: 25 paź 2013, 16:17
    Medale: 1
    Reputacja: 12
    Steam ID: /id/tajskapulapka
    Lokalizacja: Człuchów
    :
    Championship on Asphalt
    Polubił: 244
    Otrzymanych polubień: 578
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Trawa » 17 sie 2018, 21:01

    No i bang. Dłuuuugo wyczekiwany upgrade ale było warto.

    Do AIO wpadł waterblock od EKWB i GTX1080 od MSI.
    Miałem lekkie zastrzeżenia co do mocy pompy ale jestem w szoku bo temperatura po pół godziny katowania Furmarkiem nie przekracza 50c na GPU.

    Teraz pozostał delid procka, dołożyć dodatkowe 8gb ramu i mieć spokój z kompem do końca studiów ;-)

    Ukryty tekst:
    Obrazek


    http://www.userbenchmark.com/UserRun/10182052

    Obecny spec:
    ASUS Z87-A
    Core i5 4670K @4.5ghz
    12GB Kingston HyperX Black (2133/CL11)
    MSI GTX1080 FE
    Samsung Spinpoint F3 1TB + Seagate Momentus 500GB
    OCZ ZT 550w
    CPU + GPU waterloop (EK-FC1080 + Eisbaer LT360)
    Ostatnio zmieniony 17 sie 2018, 21:06 przez Trawa, łącznie zmieniany 1 raz.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    FrogsterPL
    Posty: 275
    Rejestracja: 29 mar 2017, 22:33
    Reputacja: 4
    Imię: Piotr
    Hobby: motoryzacja
    Samochód: Mondeo Mk3
    Nick w TDU: FrogsterPL
    Steam ID: FrogsterPL
    Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
    Polubił: 98
    Otrzymanych polubień: 119
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: FrogsterPL » 18 sie 2018, 20:30

    ...ten procek nie jest czasem wąskim gardłem dla GTX 1080? Wiem, że jest ostro podkręcony, ale pytam serio :think:
  • Awatar użytkownika
    Trawa
    Posty: 864
    Rejestracja: 25 paź 2013, 16:17
    Medale: 1
    Reputacja: 12
    Steam ID: /id/tajskapulapka
    Lokalizacja: Człuchów
    :
    Championship on Asphalt
    Polubił: 244
    Otrzymanych polubień: 578
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Trawa » 18 sie 2018, 21:03

    Na stockowych zegarach tak, na 4.5 nie powinien. Po OC wydajnościowo wychodzi na równi z i5 6600.
    Jak na razie jedyne co było bottleneckiem na CPU to Wiesiek 3 na ultra ale Novigrad morduje wszystko co nie jest i7.
    Ostatnio zmieniony 18 sie 2018, 21:03 przez Trawa, łącznie zmieniany 1 raz.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    Blazo
    Posty: 991
    Rejestracja: 02 sie 2013, 17:46
    Medale: 2
    Reputacja: 1
    Imię: Blazej
    Hobby: Motorsport; Simracing
    Samochód: [EJ6 D16Y3] rip
    Nick w TDU2: Blazo2086
    uPlay: Blazo2086
    Steam ID: blazo2086
    Lokalizacja: 3miasto
    :
    Race of Champions Initial DC
    Polubił: 1098
    Otrzymanych polubień: 349

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Blazo » 19 sie 2018, 2:28

    Nie mogłem być gorszy więc także zrobiłem sobie upgrade'a :P
    I krótka historia jak to szło :mrgreen:

    Do początku maja miałem jeszcze:
    Ukryty tekst:
    CPU: I3-540 (3.06GHz)
    GPU: Gigabyte Windforce GTX 750ti 4GB
    RAM: 4GB 1333mhz
    Płyta główna: (zapomniałem) :crazy:, taka z socketem LGA1156
    Zasilacz: Chieftec 500W GPA-500S8
    Obudowa: Chieftec CD-01B-U3
    Dysk: Seagate ST3320820AS 320GB (tak tylko tyle, żadnego innego :lol: )
    Chłodzenie dodatkowe: -CPU: Arctic Alpine 11 Rev.2, -Obudowa: jakiś noname'owy wentylator podłączony pod płytę główną :P

    Aktualnie:
    Ukryty tekst:
    CPU: I7-860 (2.80 GHz)
    GPU: Gigabyte GTX 1060 G1 Gaming 6GB
    RAM: 16GB (mix 2x4gb i 1x8gb) 1333mhz
    Płyta główna: Asus P7P55D PRO
    Zasilacz: Chieftec 500W GPA-500S8
    Obudowa: Antec VSP5000
    Chłodzenie dodatkowe: -CPU: Arctic Alpine 11 Rev.2, 3 be quiet! Pure Wings 2 (BL039)
    Dysk: Seagate ST3320820AS 320GB (tak... dalej tylko ten... Gdybym nie jechał na zlot to wpadłoby jakieś SSD, a tak to trzeba do kolejnej boskiej pieniężnej czekać... Bravo ija :clap: )


    Pierwsza część upgrade'u odbyła się jakoś w maju. Gdy już miałem obudowę bez wentylatorów, płytę główną, procesor i pamięć ram to zacząłem swapa zasilacza, chłodzenia CPU i grafiki (wtedy jeszcze gtx750). W momencie przekładki coś mi nie grało. Nie ogarnąłem, że moje "nowe" CPU teoretycznie potrzebuje 8pinowej wtyczki zasilającej, a zasilacz posiada jedynie 4pin. Przez co pierwszy boot był bez zasilania CPU :lol:. Wkurzyłem się i zacząłem kombinować, aż w końcu 4pinowa wtyczka pasowała, weszła i bum! Działa! :rotfl:

    Tydzień temu przyszła w końcu pani kurier z moją grafiką i dodatkowym chłodzeniem. Karta okazała się większa niż myślałem... I cięższa... Toć to jest bydle :twisted: . Teraz taka sprawa. Zasilacz mam na dole obudowy. Wejście zasilające cpu jest na górze. Kabel zasilający (tak te cholerne 4piny) jest na tyle krótki, że musiałem zasilacz zamontować odwrotnie, aby móc dosięgnąć i się wpiąć w port zasilania CPU w płycie głównej. I wiecie co jest najgorsze? Że ten kabel idealnie przechodzi przez środek podświetlanego napisu Gigabyte, z którego to się tak cieszyłem (pomijając fakt, że i tak obudowa jest tak zamknięta, że tego nie widzę :rotfl: ... Ale jak już ją otworzę to widzę Gite... No świetnie :clap: ).
    No i oczywiście na tym nie mogło się zakończyć! Przecież jeszcze chłodzenie!
    W obudowie jest transformator napięcia i wystarczy podłączyć się jednym MOLEXem 4-pinowym. I potem wychodzące złącza zasilające są 2 pinowe. Jakie złącze posiadają zakupione wentylatory? Oczywiście, że 4... Bo czemu nie? Więcej znaczy lepiej! :świr: Całe szczęście, że w płycie głównej jest jedno złącze 4-pinowe to chociaż jeden wentylator w obudowie jest.
    Teraz muszę kupić nowy radiator do CPU, nowe dyski i do tego znaleźć schemat, gdzie jest plus, a gdzie jest masa w tych "bądź cicho", zmodzić tak, aby pasowało do 2pinowego wejścia i będzie gitarra.
    Jutro podeślę jakieś zdjęcia jak było i jak jest.

    I taka mała ciekawostka. Płyta główna ma taką fajną funkcję OC, że bez problemu będę w stanie zegar CPU na 3.36GHz przestawić. Oczywiście zrobię to dopiero na nowym chłodzeniu :panzielony: . I na razie nie zauważyłem zbytnio bottleneck'u ze strony CPU. Niestety ze strony dysku to już nawet nie jest "wąskie gardło", tylko dziewicze :lol: .
  • Awatar użytkownika
    Gruszmen
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 8149
    Rejestracja: 09 lip 2010, 19:17
    Medale: 10
    Reputacja: 35
    Imię: Sebastian
    Hobby: kupowanie mang
    Samochód: Opel Omega B FL 3.2 V6
    Lokalizacja: Pyrlandia
    :
    Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 T.U. Regular Races
    DAKAR WIMP WIMP
    Polubił: 2299
    Otrzymanych polubień: 2120

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Gruszmen » 19 sie 2018, 18:02

    Panowie pomocy!

    Wczoraj kuzyn podrzucił mi dysk w celu wymiany anime. Przy pierwszym podpięciu system wykrył go i można było normalnie z niego korzystać.
    Dziś włączam kompa i nic, nie świeci się dioda, dysku nie ma. Podpinam pod inny port usb i dioda świeci się przez kilka minut i gaśnie a przez ten czas system go nie widzi.

    W zarządzaniu dyskami pojawia się okno "inicjowanie dysku" z możliwością wyboru stylu partycji: MBR i GPT.
    Po wyborze którejś z opcji pojawia się błąd, że urządzenie nie jest gotowe.
    Dysk to Toshiba Canvio Basics 2TB.
  • Awatar użytkownika
    4DDh
    Posty: 205
    Rejestracja: 13 lut 2015, 1:25
    Reputacja: 9
    Nick w TDU2: 4DDh
    uPlay: sYs_4DDh
    Otrzymanych polubień: 178
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: 4DDh » 19 sie 2018, 18:53

    Blazo pisze:Qr Bbpost (...)
    W obudowie jest transformator napięcia i wystarczy podłączyć się jednym MOLEXem 4-pinowym. I potem wychodzące złącza zasilające są 2 pinowe. Jakie złącze posiadają zakupione wentylatory? Oczywiście, że 4... Bo czemu nie? Więcej znaczy lepiej! :świr: Całe szczęście, że w płycie głównej jest jedno złącze 4-pinowe to chociaż jeden wentylator w obudowie jest.
    Teraz muszę kupić nowy radiator do CPU, nowe dyski i do tego znaleźć schemat, gdzie jest plus, a gdzie jest masa w tych "bądź cicho", zmodzić tak, aby pasowało do 2pinowego wejścia i będzie gitarra.
    Jutro podeślę jakieś zdjęcia jak było i jak jest.
    (...)

    W 99% przypadków:
    czerwony - 5V, żółty - 12V, czarny - masa.
    Jeżeli są wątpliwości co do tego co wychodzi z tego "czegoś" (transformator czy dławik? bo z molexów do wentylatorów nie bardzo jest co tranformować;) w obudowie, to zawsze zostają przelotki z molexów do wiatraków (widziałem kiedyś nawet 1x4).


    Dla Gruchy:
    Jeżeli masz możliwość to najpierw podłącz bezpośrednio do sata
    https://www.cgsecurity.org/wiki/Pobierz_TestDisk
    Przepuść wyszukiwanie, ewentualnie po wyszukiwaniu wejdź w przeglądanie i skopuj wsio na inny dysk.
  • Awatar użytkownika
    Gruszmen
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 8149
    Rejestracja: 09 lip 2010, 19:17
    Medale: 10
    Reputacja: 35
    Imię: Sebastian
    Hobby: kupowanie mang
    Samochód: Opel Omega B FL 3.2 V6
    Lokalizacja: Pyrlandia
    :
    Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 T.U. Regular Races
    DAKAR WIMP WIMP
    Polubił: 2299
    Otrzymanych polubień: 2120

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Gruszmen » 19 sie 2018, 19:14

    Niestety nie mam możliwości podłączenia pod sata. Już podpinałem do wszystkich możliwych portów usb i nic się nie dzieje.
    Program który podałeś też nie znajduje tego dysku.
  • Awatar użytkownika
    Blazo
    Posty: 991
    Rejestracja: 02 sie 2013, 17:46
    Medale: 2
    Reputacja: 1
    Imię: Blazej
    Hobby: Motorsport; Simracing
    Samochód: [EJ6 D16Y3] rip
    Nick w TDU2: Blazo2086
    uPlay: Blazo2086
    Steam ID: blazo2086
    Lokalizacja: 3miasto
    :
    Race of Champions Initial DC
    Polubił: 1098
    Otrzymanych polubień: 349

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Blazo » 19 sie 2018, 20:34

    4DDh pisze:Qr Bbpost

    Może ujmę to inaczej. W obudowie jest wbudowany system rozdzielający napięcie z jednego MOLEXa na 6 dwupinowych złączy. Pewnie reduktor albo transformator napięcia się tam znajduje. I problem jest w tym, że wszystkie kable (w wentylatorach i przewodach z obudowy) są czarne...

    Obiecane zdjęcia :-D :
    Ukryty tekst:
    Jak było:
    Obrazek

    Jak jest (tak, musiałem wyciągnąć szufladę, bo w ogóle ciepłe powietrze nie miało gdzie uciekać :lol: ) :
    Obrazek

    Obrazek

    Obrazek

    Tak wygląda po ciemku:
    Obrazek

    Te dwupinowe złącze:
    Obrazek

    Prawie na styk :lol: :
    Obrazek

    Siadło : :rotfl:
    Obrazek

    Obrazek

  • Awatar użytkownika
    Courius
    Posty: 6352
    Rejestracja: 28 sie 2010, 1:03
    Medale: 11
    Reputacja: 40
    Nick w TDU: CouriusPL
    Nick w TDU2: CouriusPL
    uPlay: CouriusPL
    Steam ID: CouriusPL
    Lokalizacja: Polska, Nakło Śląskie
    :
    Barkowice 2017 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 DAKAR Mixed Mode PVP Summertime Endurance Event
    WIMP Grozokonkurs Endurance
    Polubił: 3467
    Otrzymanych polubień: 1751

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Courius » 19 sie 2018, 20:44

    Blazo pisze:Qr Bbpost musiałem zasilacz zamontować odwrotnie

    Też mam tak u siebie zamontowany zasilacz, ale niestety z innego powodu. Generalnie wszystko działało u mnie do momentu, aż zasilacz się nie zestarzał. Teraz zdarza się mu odciąć zasilanie przy przegraniu. :shh:
    Ale Ty nie masz czym się martwić.
    Ostatnio zmieniony 19 sie 2018, 20:44 przez Courius, łącznie zmieniany 1 raz.

    Obrazek

  • Awatar użytkownika
    4DDh
    Posty: 205
    Rejestracja: 13 lut 2015, 1:25
    Reputacja: 9
    Nick w TDU2: 4DDh
    uPlay: sYs_4DDh
    Otrzymanych polubień: 178
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: 4DDh » 19 sie 2018, 21:12

    Blazo pisze:Qr Bbpost
    (...)problem jest w tym, że wszystkie kable (w wentylatorach i przewodach z obudowy) są czarne...


    Aaaaaaa, czarne.....;)
    (ja być może już na tyle ślepy jestem, że nie widziałem nigdzie tego info;)
    W molexie masz +5,gnd,gnd,+12v, więc transformator czy inny przetwornik napięcia nie bardzo ma zastosowanie.
    Jak wszystkie kable są czarne, to tylko miernik elektryczny w łapę, lub jeśli ustrojstwo jest rozbieralne to trzeba do środka zajrzeć, co do czego jest przylutowane.
    Możesz jakieś zdjęcie tego wynalazku wrzucić?


    Gruszmen pisze:Qr Bbpost Panowie pomocy!

    Wczoraj kuzyn podrzucił mi dysk w celu wymiany anime. Przy pierwszym podpięciu system wykrył go i można było normalnie z niego korzystać.
    Dziś włączam kompa i nic, nie świeci się dioda, dysku nie ma. Podpinam pod inny port usb i dioda świeci się przez kilka minut i gaśnie a przez ten czas system go nie widzi.

    W zarządzaniu dyskami pojawia się okno "inicjowanie dysku" z możliwością wyboru stylu partycji: MBR i GPT.
    Po wyborze którejś z opcji pojawia się błąd, że urządzenie nie jest gotowe.
    Dysk to Toshiba Canvio Basics 2TB.


    A w zarządzaniu dyskami nadal jest widoczny? Bo jeżeli testdisk go nie widzi, to raczej i tam powinien zniknąć. A wtedy pozostaje tylko rozpruć obudowę usb i próbować bezpośrednio podpiąć.
    Ostatnio zmieniony 19 sie 2018, 21:12 przez 4DDh, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Gruszmen
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 8149
    Rejestracja: 09 lip 2010, 19:17
    Medale: 10
    Reputacja: 35
    Imię: Sebastian
    Hobby: kupowanie mang
    Samochód: Opel Omega B FL 3.2 V6
    Lokalizacja: Pyrlandia
    :
    Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 T.U. Regular Races
    DAKAR WIMP WIMP
    Polubił: 2299
    Otrzymanych polubień: 2120

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Gruszmen » 19 sie 2018, 21:23

    W zarządzaniu dyskami widnieje jako Dysk 6, nieznany, nie zainicjowany. Klikam PPM i do wyboru mam opcje offline i właściwości.

    W rozpruwanie dysku nie chciałbym się bawić bo znając mnie jeszcze bardziej zaszkodzę tym bardziej, że to nie mój dysk.
  • Awatar użytkownika
    Trawa
    Posty: 864
    Rejestracja: 25 paź 2013, 16:17
    Medale: 1
    Reputacja: 12
    Steam ID: /id/tajskapulapka
    Lokalizacja: Człuchów
    :
    Championship on Asphalt
    Polubił: 244
    Otrzymanych polubień: 578
    Kontakt:

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Trawa » 20 sie 2018, 14:48

    Blazo, te piny to +12 i masa. Wyciągnij plastik z wtyczki i normalnie podepniesz 4pin ale będą dmuchać na maksa przez cały czas.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    Blazo
    Posty: 991
    Rejestracja: 02 sie 2013, 17:46
    Medale: 2
    Reputacja: 1
    Imię: Blazej
    Hobby: Motorsport; Simracing
    Samochód: [EJ6 D16Y3] rip
    Nick w TDU2: Blazo2086
    uPlay: Blazo2086
    Steam ID: blazo2086
    Lokalizacja: 3miasto
    :
    Race of Champions Initial DC
    Polubił: 1098
    Otrzymanych polubień: 349

    Nasze komputery-Rozmowy i komentarze

    autor: Blazo » 20 sie 2018, 17:42

    Dzięki, tak chyba zrobię. Spokojnie nie będą dmuchać na maksa cały czas, bo na górze są przełączniki do sterowania napięciem low, off, high ;-)

    Obrazek

Odpowiedz Posty: 518

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Przejdź do