Odpowiedz Posty: 94
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje
  • Awatar użytkownika
    KatanaDriver
    Posty: 1318
    Rejestracja: 28 sie 2013, 20:40
    Medale: 2
    Reputacja: 44
    Imię: Kamil
    Hobby: Tworzenie Wideo
    Samochód: Nissan 350z
    Nick w TDU2: lolak55
    Klub: Brak
    :
    Barkowice 2017 Więcbork 2016
    Polubił: 792
    Otrzymanych polubień: 764

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: KatanaDriver » 01 paź 2018, 2:42

    Jak wasze odczucia? Oprócz crashy, z którymi uporałem się do czasu patcha jestem pozytywnie zaskoczony.

    Po demie już wiedziałem, że to może być niezły przeskok. Jestem na Wiośnie i jeszcze nie skończyłem całego roku i nie mam dostępu to wszystkich elementów sieciowych (do których nie zajrzę do puki nie uporają się z problemem crashy). Sposób rozwoju podoba mi się, choć ja jestem zwolennikiem większej liniowości, to tylko kwestia gustu. Graficznie gra jest naprawdę ładna, tekstury ostre jak żyleta i bez zbyt wielu efektów post procesowych i innych filtracji (inaczej mówiąc nie jest "oczojebna"), a piękności tak naprawdę nadaję stylistyka mapy i oświetlenie. No a co do mapy, moim zdaniem, naprawili jeden z dwój największych problemów. Drogi są dużo bardziej kręte, jest więcej skrzyżowań, dzięki temu jest dużo więcej wyścigów z trasami technicznymi, jeszcze by zrobili tak 2 razy większą i była by bomba. :D Drugą uwagą, którą warto wspomnieć nie są tylko drogi, a i cało kształt mapy. Nie ma tu tak skrajnej różnorodności jak w trójce, ale każda lokacja ma swój unikalny klimat. Lasy są gęste i nie jest łatwo przez nie przelecieć, mamy tu naprawdę strome góry i wzgórza, łąki i pola, przytulne miasteczko, duży obszar festiwalowy z atrakcjami, no i nie można zapomnieć o Edynburgu. Tutaj widać gołym okiem różnicę między poprzednimi częściami. Surfers Paradise w "trójce" miało bardzo szerokie ulice, a te "ciaśniejsze" zazwyczaj miały szeroki chodnik, a w bonusie trawkę dla pewności byś nie przywalił w ścianę. W "czwórce" Edynburg ma pełno ciasnych uliczek i czuć tutaj klimat miejski. Tutaj błąd kończy się momentalnie ścianą.

    Jak dla mnie dużo lepsza gra od poprzednika. :ok:
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2485
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 506
    Otrzymanych polubień: 654

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: BeliarPL » 01 paź 2018, 23:34

    W kwestii crashy, coś ewidentnie skopane jest z kodem sieciowym gry, jest na to sposób, wystarczy po prostu odłączyć neta po włączeniu gry. Można grać ile się chce... Ale nie o to chodzi w Horizon :P

    Gra jest faktycznie lepsza od FH3, trochę mniej jest przyczepności chociaż wciąż za dużo i drogi dalej za szerokie... Ale i tak wygląda to lepiej od Australii. Wkurza znowu brak wszystkich aut w 'salonie', chyba z połowa jest do wygrania w kołowrotkach lub forzathon... Nie podobają mi się takie ograniczenia. Ale przynajmniej zniknął idiotyczny system równania wszystkich samochodów do tych samych osiągów z FM7. Graficznie mega poprawa, liście w jesieni robią mega klimat a cienie w nocy... Mistrzostwo jak to wygląda :)
    Zresztą wystarczy spojrzeć na pierwsze lepsze foto w nocy zrobione, w ruchu jak te cienie wszystkie uciekają gdy auto przejeżdża. No robi wrażenie :)

    Obrazek

    Wystarczy, żeby to załatali, dali mi wszystkie niedostępne auta i dwa spore dodatki z nowymi terenami do jazdy :P I wystarczy na chwilę :)
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2485
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 506
    Otrzymanych polubień: 654

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: BeliarPL » 06 paź 2018, 17:22

    Ktoś coś wymyślił z CTD? Próbowałem chyba wszystkich rozwiązań znalezionych na necie a gra crashuje idealnie co 10 minut... Może ktoś sobie z tym poradził?
  • Awatar użytkownika
    KatanaDriver
    Posty: 1318
    Rejestracja: 28 sie 2013, 20:40
    Medale: 2
    Reputacja: 44
    Imię: Kamil
    Hobby: Tworzenie Wideo
    Samochód: Nissan 350z
    Nick w TDU2: lolak55
    Klub: Brak
    :
    Barkowice 2017 Więcbork 2016
    Polubił: 792
    Otrzymanych polubień: 764

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: KatanaDriver » 07 paź 2018, 23:32

    Szybkie pytanie. Współdzielisz konto z kimś?
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2485
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 506
    Otrzymanych polubień: 654

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: BeliarPL » 08 paź 2018, 7:29

    Współdziele ale gram na swoim, myślisz, że tutaj może leżeć problem? Bo gra jest nie przewidywalna, ostatnio udało się pograć chwilkę bez ctd...
  • Awatar użytkownika
    Danmcrea
    Posty: 868
    Rejestracja: 12 lis 2011, 10:58
    Reputacja: 8
    Imię: Daniel
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Bełchatów
    Polubił: 63
    Otrzymanych polubień: 198

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: Danmcrea » 08 paź 2018, 7:58

    Wątpię żeby to było to, też współdziele podobnie jak Beliar grając na swoim. I gram bez żadnych crashy. Wcześniej gra wywalała się bardzo często, stwierdziłem że zmniejszę ustawienia graficzne mimo że gra miała 60+ fps. I okazało się, że to pomogło.
    Obrazek
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2485
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 506
    Otrzymanych polubień: 654

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: BeliarPL » 08 paź 2018, 8:11

    Spróbuję tego, gra od premiery wczesnego dostępu do normalnej premiery działała naprawdę fajnie. Nie grałem dużo ale dało się przegrać 1-2 godziny bez CTD. Od normalnej premiery jest katastrofa...
  • Awatar użytkownika
    chybayoo
    Posty: 1347
    Rejestracja: 28 sie 2010, 17:40
    Medale: 1
    Reputacja: 30
    Steam ID: pleXo1337
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Łódź
    :
    BTP 2014
    Polubił: 172
    Otrzymanych polubień: 631

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: chybayoo » 08 paź 2018, 18:47

    Potwierdzam, że crashe spowodowane współdzieleniem konta to bajka. Gram praktycznie bez żadnych problemów, a FH3, którego nie współdzieliłem, wywalało się co chwila.
    Intel i5 3570K @ 4,3GHz + Karakorum HP-120 | AsRock P67 Pro3 | 3x4GB DDR3 2000MHz CL10 | Gigabyte GeForce GTX1060 WF2 OC 6GB | CT275MX300SSD1 275GB SSD + ST1000DM003 1TB SATA3 + ST3500410AS 500GB SATA2 | Dell U2312HM
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2485
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 506
    Otrzymanych polubień: 654

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: BeliarPL » 09 paź 2018, 0:32

    Hmm, wyczytałem ciekawy sposób na forum Forzy, teraz testowałem ok. 30-40 minut i nie wiem czy to zbieg okoliczności czy co ale bez problemu grałem i gra działała...

    Otóż na forum ktoś wymyślił, żeby po włączeniu gry skillować explorera. Ktoś zrobił nawet plik .bat do tego, aby po 70sek. skillowało explorera aby można było wrócić do gry w trybie pełnoekranowym. Przyjrzę się temu jutro.
  • Awatar użytkownika
    KatanaDriver
    Posty: 1318
    Rejestracja: 28 sie 2013, 20:40
    Medale: 2
    Reputacja: 44
    Imię: Kamil
    Hobby: Tworzenie Wideo
    Samochód: Nissan 350z
    Nick w TDU2: lolak55
    Klub: Brak
    :
    Barkowice 2017 Więcbork 2016
    Polubił: 792
    Otrzymanych polubień: 764

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: KatanaDriver » 09 paź 2018, 18:53

    Sprawa z współdzieleniem konta jest taka, że teraz gra sprawdza, co jakiś czas czy gra nie jest uruchomiona na dwóch urządzeniach. Dużo ludzi na forum zgłaszało problem i duża część z nich to były osoby korzystające z współdzielenia konta.

    Gościu będący "Community Support Engineer" na tweeterze został o to zapytany:
    https://twitter.com/NitroGlitter/status ... 8580348928

    Dlatego pytałem.

    Edit: Właśnie poczytałem sobie Forum Forzy. Trick z wyłączaniem explorera, najwidoczniej blokuje wykrywanie czy gra jest odpalona. Po prostu X - D.
    Ostatnio zmieniony 09 paź 2018, 19:02 przez KatanaDriver, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2485
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 506
    Otrzymanych polubień: 654

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: BeliarPL » 09 paź 2018, 22:48

    Wydaje mi się, że ta teoria leży. Poniżej połowy wywala? chybayoo i Danmcrea mogą grać a ja nie? Czy może próbują zwalić na cokolwiek winę ponieważ nie umieją znowu gry połatać?

    @chybayoo, Danmcrea, macie może jakieś fixy, coś powyłączane na win10? Może coś Wam nie wysyła danych do MS i dlatego jest ok? Pamiętacie czy coś robiliście?

    PS. Miałem dziś testować ale jednak karty były ważniejsze :mrgreen:
    Ostatnio zmieniony 09 paź 2018, 23:39 przez BeliarPL, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    chybayoo
    Posty: 1347
    Rejestracja: 28 sie 2010, 17:40
    Medale: 1
    Reputacja: 30
    Steam ID: pleXo1337
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Łódź
    :
    BTP 2014
    Polubił: 172
    Otrzymanych polubień: 631

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: chybayoo » 10 paź 2018, 0:20

    Hmm, to może jednak mieć sens. Sporo grałem solo, a jak grałem z innymi współdzielącymi to zwykle komuś co jakiś czas wywalało grę (tak akurat wyszło, że zdecydowanie częściej innym niż mnie). Danowi chyba przestało wywalać, kiedy większość z nas już przestała łoić w forzę calymi dniami, bo jakoś dziwnie się to zbiega w czasie z tym, że zacząłem łoić w nową fifę... :D. Nic nie wyłączałem, jedyne czym się możemy różnić to to, że mam wersje edukacyjna Windowsa.
    Intel i5 3570K @ 4,3GHz + Karakorum HP-120 | AsRock P67 Pro3 | 3x4GB DDR3 2000MHz CL10 | Gigabyte GeForce GTX1060 WF2 OC 6GB | CT275MX300SSD1 275GB SSD + ST1000DM003 1TB SATA3 + ST3500410AS 500GB SATA2 | Dell U2312HM
  • Awatar użytkownika
    BeliarPL
    Posty: 2485
    Rejestracja: 28 paź 2011, 16:07
    Medale: 1
    Reputacja: 6
    Imię: Wojtek
    Hobby: Fotografia
    Samochód: Tośka
    Nick w TDU2: wojtkiewicz389
    Steam ID: PendzoncyPierd
    Xbox Live: wojtkiewicz89
    Lokalizacja: Kraków
    :
    BTP 2015
    Polubił: 506
    Otrzymanych polubień: 654

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: BeliarPL » 10 paź 2018, 0:29

    W takim razie to killowanie explorera może mieć sens, bo z tego co doczytałem to nie wchodzą osiągnięcia oraz gra nie za bardzo się łączy z innymi graczami, działa on-line w sensie giełda i wydarzenia ale nie działa za bardzo łączenie z innymi graczami... Osiągnięcia pojawiają się po włączeniu w normalny sposób gry, podobno :)

    To bez sensu w takim razie, FH3 crashowała od początku do końca, nie była współdzielona. Tutaj, żeby nie popełnić tego samego błędu zdecydowałem się na wersję współdzieloną i lipa... Tylko czemu jednym crashuje a innym nie, czemu żaden błąd nie wyskakuje tylko po prostu wywala do pulpitu... Bez sensu :crazy:

    To teraz czekam na jakąś obniżkę srogą FH4, kupię na swoje konto, uruchomię wszystkie dodatki z drugiego konta i zobaczymy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • Awatar użytkownika
    Hudy
    Moderator globalny
    Moderator globalny
    Posty: 3467
    Rejestracja: 20 lip 2010, 16:49
    Medale: 4
    Reputacja: 52
    Imię: Adrian
    Hobby: nie mam czasu
    Samochód: VRS Mk1
    Nick w TDU: Houdini
    uPlay: hudy.89
    Steam ID: wooxik89
    Xbox Live: wooxik89
    Klub: Telcontar_PL
    Lokalizacja: Pruszków
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015
    Polubił: 1458
    Otrzymanych polubień: 2162

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: Hudy » 10 paź 2018, 10:10

    Poczekam na łatki i też się przymierzę do jakiejś srogiej promki na fh4 :D
    Intel Core i7 4700MQ 3.6GHz | Crucial 8GB 1600Mhz DDR3 | nVidia GeForce GTX 780M 4GB DDR5 256 bit | SSD Samsung 860 EVO 500GB | Steelseries Rival 300 Hyperbeast | Thrustmaster T300RS GT
  • Awatar użytkownika
    KatanaDriver
    Posty: 1318
    Rejestracja: 28 sie 2013, 20:40
    Medale: 2
    Reputacja: 44
    Imię: Kamil
    Hobby: Tworzenie Wideo
    Samochód: Nissan 350z
    Nick w TDU2: lolak55
    Klub: Brak
    :
    Barkowice 2017 Więcbork 2016
    Polubił: 792
    Otrzymanych polubień: 764

    Forza Horizon 4 Ogólne dyskusje

    autor: KatanaDriver » 10 paź 2018, 18:41

    FH3 Crashowało, przez optymalizacje. Czwóreczka chodzi płynniej, mogę sobie pozwolić na prawie max detale, co nie mogłem w poprzedniej części, przy czym wygląda dużo lepiej. Tutaj twórcy kombinowali coś z uniemożliwieniem uruchomienia gry na dwóch komputerach. Zgaduję, że ich celem jest walka z sprzedawcami dostępu do kont typu "10 zł za Ulitmate" co u nas na allegro jest wysyp.

    Ja także poleciałem po taniości kupując tanio dostęp, ale trick z explorerem pozwolił mi teraz grać online bez rozłączania internetu co jakiś czas. :P
    Ostatnio zmieniony 10 paź 2018, 18:43 przez KatanaDriver, łącznie zmieniany 1 raz.
Odpowiedz Posty: 94
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Przejdź do