Odpowiedz Posty: 11 Strona 1 z 1
[Problem]  Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu
  • PompeyQ
    Posty: 38
    Rejestracja: 01 cze 2013, 7:57
    Reputacja: 1
    Imię: Piotrek
    Polubił: 3
    Otrzymanych polubień: 8

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: PompeyQ » 04 lis 2017, 17:12

    Witam.
    Mam problem z tymi 2 tytułami, mianowicie po włączeniu ich wyświetla się początkowe logo gry w oknie po czym znika i jestem na pulpicie.

    To co zrobiłem:
    -Sterowniki wszystkie zainstalowane najnowsze, system zaktualizowany do najnowszej wersji, programy takie jak msi afterburner powyłączane wraz z antywirusem.
    -Mikrofon wyłączony w ustawieniach systemu (ma niby to w jakiś sposób pomóc)
    -Resetowanie danych aplikacji w ustawieniach
    -Wylogowywanie się z aplikacji xbox oraz sklepu, włączanie gry bez internetu
    -Odinstalowanie GeForce Experience
    -Wyczyszczenie ze śmieci CCleanerem
    Brak mi sił do tego, co najlepsze jeszcze parę tygodni temu gry działały bez problemu (no może płynność animacji nie była zbyt dobra ale gra działała)

    Mój sprzęt:
    CPU: AMD Phenom II X3 710
    GPU: GeForce GT 730 2GB GDDR5
    RAM: 7GB DDR2 667Mhz
    PSU: 300W Fujitsu 80+
    MOBO: Fujitsu D2721-A1
    HDD: Samsung 250GB 7.200rpm
    OS: Windows 10 Pro

    Miał ktoś z was takiego typu problem? Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2599
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 418
    Otrzymanych polubień: 617

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: Xarlith » 04 lis 2017, 17:29

    Miałem identyczny kłopot z FH3. Problemem okazał się być program antywirusowy Comodo. Co istotne samo wyłączenie ochrony nic nie da! Należy całkowicie odinstalować program i przejść na coś innego (Avira, Avast itp).

    Daj znać czy pomogło - jak coś będziemy szukać gdzie indziej.
    Ostatnio zmieniony 04 lis 2017, 17:29 przez Xarlith, łącznie zmieniany 1 raz.
    Obrazek
  • PompeyQ
    Posty: 38
    Rejestracja: 01 cze 2013, 7:57
    Reputacja: 1
    Imię: Piotrek
    Polubił: 3
    Otrzymanych polubień: 8

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: PompeyQ » 04 lis 2017, 17:41

    Niestety antywirusa już wcześniej odinstalowałem (Malwarebytes) i zero efektu. Jedynie działający jest Windows Defender ale chyba nie on byłby problemem? Co dziwne teraz Test Drive Unlimited (1) nie chce się wcale uruchomić, wcześniej pomagało ustawienie zgodności na win7 i wyłączenie optymalizacji pełnoekranowej. Tak teraz myślę, to może mieć związek z aktualizacjami które ostatnio instalowałem (nie mam ich non stop włączonych raz na miesiąc sobie zaktualizuje system)?

    EDIT: Jednak TDU śmiga, wystarczyło wyłączyć samą optymalizację pełnoekranową bez ustawienia zgodności.
    Ostatnio zmieniony 04 lis 2017, 17:47 przez PompeyQ, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2599
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 418
    Otrzymanych polubień: 617

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: Xarlith » 04 lis 2017, 18:09

    Zaktualizuj system i stwórz nowe konto użytkownika systemu (lokalne, bez przypisanego konta microsoft).

    Zaloguj się na nowe konto, zaloguj się do sklepu, zainstaluj i uruchom grę.
    Obrazek
  • PompeyQ
    Posty: 38
    Rejestracja: 01 cze 2013, 7:57
    Reputacja: 1
    Imię: Piotrek
    Polubił: 3
    Otrzymanych polubień: 8

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: PompeyQ » 04 lis 2017, 19:02

    Niestety nadal to samo, nawet na nowym koncie... Może gra jest z automatu blokowana z braku spełniania 8GB ramu (posiadam 7GB)? Ale z drugiej strony żadnego komunikatu nie dostaję, a wcześniej gdy posiadałem 5GB ramu gra się uruchamiała. Dołożyłem kość 2GB i z ciekawości chciałem sprawdzić jak to będzie śmigać, a tu takie buty.
  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2599
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 418
    Otrzymanych polubień: 617

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: Xarlith » 04 lis 2017, 19:22

    W przypadku niespełnienia wymagań gra cię by o tym poinformowała. Tak samo w przypadku nieaktualnego systemu czy sterowników.

    Wnioskując po tym, że tak samo miałem gdy antywirus powodował konflikt z grą to moim zdaniem jakiś proces/usługa, działajca w tle blokuje uruchomienie się gry.

    Niestety gry ze sklepu Microsoftu tak już mają, a najgorsze, że Forza nie zostawia żadnego śladu w postaci loga.

    Wyłączaj wszystkie procesy niezwiązane z pracą systemu i usługi innych dostawców niż Microsoft... Nic innego poza reinstalacją gry (u mnie nie pomogła, choć znam przypadki, że ludziom gra zaczęła działać) albo formatem nie przychodzi mi do głowy.

    Może ktoś inny będzie mógł pomóc.
    Obrazek
  • PompeyQ
    Posty: 38
    Rejestracja: 01 cze 2013, 7:57
    Reputacja: 1
    Imię: Piotrek
    Polubił: 3
    Otrzymanych polubień: 8

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: PompeyQ » 04 lis 2017, 20:00


    Nie widzę nic podejrzanego, jakbyś mógł proszę rzuć okiem.
  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2599
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 418
    Otrzymanych polubień: 617

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: Xarlith » 05 lis 2017, 12:18

    Jest ok.
    A czy możesz włączyć konsolę PowerShell i wkleić wynik tego polecenia?

    Kod: Zaznacz cały

    Get-Service | Where-Object { $_.Status -eq "Running" }
    Obrazek
  • PompeyQ
    Posty: 38
    Rejestracja: 01 cze 2013, 7:57
    Reputacja: 1
    Imię: Piotrek
    Polubił: 3
    Otrzymanych polubień: 8

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: PompeyQ » 05 lis 2017, 12:48

    Oto wynik:
    Ukryty tekst:
    https://zapodaj.net/5a37ce56ab44e.png.html https://zapodaj.net/e81824e9f858d.png.html


    Tak po za tym zostaje mi chyba reinstall całego systemu, bo innych rozwiązań nie widzę. Raczej się tego podejmować nie będę, bo nie mam tyle czasu by się bawić z tym, a chodziło mi głównie o sprawdzenie tych gier niż o jakąś rozrywkę (Podkręcone GT730 ledwo daję rade przy The Crew w 900p przy średnich detalach i ~30fps, więc tutaj byłby nie zły killer). Dzięki wielkie (znów) za pomoc Xarlith!
  • Awatar użytkownika
    Xarlith
    Administrator
    Administrator
    Posty: 2599
    Rejestracja: 03 sie 2011, 14:58
    Medale: 8
    Reputacja: 103
    Samochód: Solaris
    Nick w TDU2: Xarlith
    uPlay: Xarlith
    Steam ID: Xarlit
    Xbox Live: Xarlit
    Lokalizacja: Warszawa
    :
    Przysucha 2018 Barkowice 2017 Więcbork 2016 Szczyrk 2015 Bieliszów 2014 TorMania
    DAKAR DAKAR
    Polubił: 418
    Otrzymanych polubień: 617

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: Xarlith » 05 lis 2017, 17:22

    Tu też nie widzę niczego co by mogło powodować konflikt. Może oficjalny support będzie w stanie pomóc, ale wątpię. Pewnie będą sugerować format i upgrade kompa :-).
    Obrazek
  • PompeyQ
    Posty: 38
    Rejestracja: 01 cze 2013, 7:57
    Reputacja: 1
    Imię: Piotrek
    Polubił: 3
    Otrzymanych polubień: 8

    Forza Horizon 3/Forza Motorsport 6 Apex, wyrzucanie do pulpitu

    autor: PompeyQ » 10 mar 2018, 21:27

    Wiem, że trochę czasu minęło od pojawienia się tego wątku ale mam rozwiązanie. Wystarczy zainstalować jakąś inną aplikacje ze sklepu i gra startuje... Dziwne ale to MS, więc wszystkiego można się spodziewać :clap:
    Ukryty tekst:
    Dla ciekawskich, na takim configu przeprowadziłem "testy"
    CPU: AMD Phenom X3 710 2.6Ghz
    RAM 7GB DDR2 667Mhz
    MOBO: Fujitsu D2721-A1
    PSU: Fujitsu 300W
    HDD: 250GB Seagate
    GPU: GT 730 2GB GDDR5 Rdzeń@1152Mhz Pamięci@1428Mhz

    Forza Motorsport 6 Apex
    Kilka klatek na sekundę, w ogóle nie grywalne
    Forza Horizon 3 (demo)
    Średnio koło 25 przy najniższych detalach z przycięciami co jakiś czas przez 7GB ramu i wolnym dyskiem (tak mi się wydaje)
    Forza Motorsport 7 (demo)
    Średnio 30fps przy nisko-średnich detalach w 900p, gra naprawdę dobrze chodzi
Odpowiedz Posty: 11 Strona 1 z 1

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Przejdź do